ARZULARIMIN LİSTESİ-GREGOIRE DELACOURT






Kitabın Özgün Adı: La Liste de Mes Envies
Çeviren: Menekşe Tokyay
Yayınevi: PEGASUS
Sayfa Sayısı: 199
Arka Kapak Yazısı:

Jocelyne küçük bir kasabada önemsiz bir tuhafiye dükkanı işletmektedir ama Paris'te bir moda tasarımcısı olmak ister. İncecik bedenli kadınlara özenir ama kendi vücudu modellerinkine hiç benzemez. Okumaktan zevk alır ve bir dikiş nakış blogu vardır.

Bir gün bir piyango bileti alır ve büyük ikramiyeyi kazanır. Artık hayatını tamamen değiştirme şansına sahiptir. Ama bundan kimseye, kocasına bile söz etmez. Ne yapmak istediğine karar vermek için arzu ettiği şeylerin bir listesini çıkarır. Fakat listesini hazırlarken başına hiç hesapta olmayan bir şey gelecektir...

_____***_____***_____***_____

Yorumum: 

"Yalanlar ne kadar büyükse geldiklerini o kadar zor görürüz." (sy:81)

Vasat derecede güzel, ortalama bir aile hayatı olan Jo'nun hiç profesyonel olmayan kadınca bloğu beklenmedik bir ün kazandırır kendisine. Ardından piyangoda kazandığı büyük ikramiye de yemeğin üzerine yenen tatlı misali gibidir... Dışarıdan bakınca durum bu; peki evin içindeki durum ne acaba?
Paranın esiri olmakla olmamak arasındaki ince çizgide dikkatlice yürümek isteyen Jo'nun, bu süreçte yaşadığı hesaplanamaz darbe ne olabilir?

Sıradan bir kadının, sıradan hayatını hareketlendiren birtakım olayları okuyacağınız, kafa yormayan, bir gün içerisinde başlayıp bitirebileceğiniz tam bir yaz romanı. 
Para denilen şeyin insanların gözünü bir anda nasıl kör ettiğini, onun uğruna nelerin bir kalemde silinebildiğini ve bir insanın hayattaki en büyük pişmanlığını para uğruna yapabileceğini gözler önüne seriyor.
Çok fazla beğendiğimi söyleyemeyeceğim ama şu açıdan bakıyorum. Bazı kitaplar vardır insana okudukları arasında soluk aldırır. "Arzularımın Listesi" tam bu tanıma uygun diyebilirim.

Bana göre kitabı özetleyen cümle şu olurdu:
"Her kazanç bir başka açıdan bakıldığında büyük bir kaybediş olabilir..."

Keyifli okumalar...


Yorumlar