VAY...PHILIPPE DJIAN

Kitabın Özgün Adı: Oh...
Çeviren: Hakan Tansel
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Sayfa Sayısı: 172
Arka Kapak Yazısı: Fransa'da özellikle genç okur kitlesi tarafından büyük ilgi gören Philippe Djian, son romanı VAY...'da beklentileri boşa çıkarmıyor. Djian'ın bütün yapıtlarına damgasını vuran düş kırıklığı, kararsızlık, sevdiklerinin yitiminden doğan boşluk gibi temaların hikayeye ustalıkla yedirildiği şaşırtıcı bir roman...

Anlatılan, kırklı yaşlarının sonuna gelmiş, çekici ve başarılı bir iş kadını olan Michelle'in hikayesi. Babasının işlediği bir cinayet sonrası gençlik yıllarını toplumdan dışlanarak geçiren Michelle'in, boşandığı kocası, başarısız oğlu, ilerlemiş yaşına rağmen genç bir adamla evlilik planları yapan annesi, yıllardır hapishanede yatan babası, mutsuz bir evlilik sürdüren ortağı ve birden fazla sevgilisi arasında dengesini yitirmeden yaşamaya çalışırken, bir gece vakti tecavüze uğraması her şeyi altüst eder. Üstelik kimliği belirsiz tecavüzcü mesajlarla tacizini sürdürmektedir. Etrafındaki bütün ilişkiler altüst olurken Michelle de ummadığı bir yola sürüklenecektir.


_____***_____***_____***_____

Yorumum: 
Michelle çekirdek ailesinden çektiği kadar kimseden çekmedi... Tabi bir de hayatına giren erkeklerden... 

O, babasının bir psikopat olmasının cezasını bütün hayatı boyunca azar azar çeken 50'ye merdiven dayamış bir kadın...
O, oldukça başarılı bir senarist
O, bir anne... (başarılı olup olmadığı tartışılır)
O, çatlak annesinin dert ortağı
O, boşanmış kocasını yeni nişanlısıyla birlikte hayatına dahil etmek zorunda kalan bir madur
O, en yakın arkadaşına günahların en mühimini işleyen bir suçlu
O, yaşadığı tecavüze akla hayale gelmeyecek bir tepki veren enterasan şahsiyet...

Saymakla bitmez. Buyurun bayan Michelle'in hayatına 172 sayfa boyunca eşlik edin.

Ben ilk defa yeraltı edebiyatı tarzında bir kitap okudum. Temkinli yaklaştığım "Vay..." , bana "Vay be..." dedirtmeyi başardı. Bu sebeple değişik tarz kitapları denemek isteyenler için iyi bir başlangıç olabilir diye düşünüyorum.

Kitabın tek eksisi bölümlere ayrılmış olmaması. Kimi zaman karakterler karışabiliyor. Özellikle eski koca ve yeni sevgili ikisi de R harfiyle başlayınca beyin komik karışıklıklara sebep olabiliyor.

Keyifli okumalar...


Yorumlar