AYAĞA OYNA POHNPEI-PAUL WATSON

Kitabın Özgün Adı: Up Pohnpei
Çeviren: Murat Sağlam
Yayınevi: DOMİNGO
Sayfa Sayısı: 253

Arka Kapak Yazısı: 

Bir gün, tam olarak söylemek gerekirse 2008 
Avrupa Şampiyonası elemelerinde Andora'nın Rusya ile oynadığı ve sadece 1-0 yenilip "beklenmedik bir başarı"ya imza attığı o gün, futbol yazarı Paul Watson ve dostu Matt Conrad bir plan yaptılar.

Dünyanın en kötü milli takımını bul, o ülkenin vatandaşı ol ve milli formayla sahaya çık.

"Hayal işte" der geçerdik; şayet bu iki genç o günden 21 ay sonra kendilerini evlerinden on üç bin kilometre uzakta, Pasifik Okyanusu'nun ortasında küçük bir ada olan Pohnpei'in kurbağalar tarafından ele geçirilmiş futbol sahasında antrenör olarak bulmuş olmasalardı.

Ayağa Oyna Pohnpei, dünyanın en zayıf futbol ülkesini tarihteki ilk galibiyetine taşımak uğruna girişilen çılgınca çabanın tümüyle gerçek, fazlasıyla samimi ve bir o kadar da eğlenceli hikayesi. Tutkulu iki genç adamın dünyanın öteki ucunda futbolun yüzünü ve kendilerine tümüyle yabancı insanların hayatlarını nasıl değiştirebileceğini anlatıyor. Bize zamanında futbola neden "güzel oyun" dediğimizi hatırlatıyor.

_____***_____***_____***_____

Yorumum: 
Bugüne kadar okuduğum en gerçek ve en samimi kitap olduğunu söyleyerek başlangıç yapmak isterim. Dışarıdan bakıldığında sadece futbol severlere-özellikle de erkeklere- hitap eden bir kitap gibi dursa da azim, hırs, hayallerden vazgeçmeme, zorluklarla mücadele, çaresizlikler içerisinde doğan güneşler ile hissedilen tarifsiz mutluluk... gibi oldukça değerli ve eşsiz tecrübelerin anlatıldığı bir yaşam öyküsü aslında.

Günümüzde hepimizin yaptığı " erkenden havlu atmak" eyleminin bir anti tezi veya panzehri -artık ne derseniz deyin- niteliğinde harika eğlenceli bir kitap. O havlular atılmadan evvel artık en az bir kez daha düşünülüp, Paul Watson aklın bir köşesine getirilmeli diye düşünüyorum. 

1984 doğumlu gencecik Paul Watson, gepgencecik yaşında nasıl bir çılgın projeye balıklama dalmış, neler yapmış nasıl başarmış okumak gerek, hele ki böylesi sempatik bir dille yazılmışsa...

Bence yaş, cinsiyet, futboldan anlayıp anlamamak, sevip sevmemek gibi bir takım kriterler ya da ön yargılara bakmadan bu kitabı edinin ve okuyun derim. Pişman olmazsınız...

Aşağıda size ışık tutması için iki tane video paylaştım. Bunlardan biri Paul Watson ile yapılan bir röportaj diğeri de Pohnpei'nin ve kitabın havasını hissedebilmeniz için 3 dakikalık bir tanıtım.



Yorumlar