ÖLÜMÜNE SADAKAT- NICK HORNBY


Kitabın Özgün Adı : HIGH FIDELITY
Çeviren : Defne ORHUN
Yayınevi :  Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı : 262
Arka Kapak Yazısı :

Plak dükkanı sahibi Rob, otuz beş yaşına geldiğinde hayatta pek de başarılı olmadığının farkına varır: saygın bir işi yoktur, insanları müzik zevklerine göre sınıflandırmaktadır ve daha da önemlisi henüz evliliğe gidebilecek bir ilişki kurmayı başaramamıştır. En son sevgilisi Laura da onu terk edince eski sevgilileri ile tekrar görüşüp neden ilişkilerinde başarısız olduğunu anlamaya karar verir. Ölümüne Sadakat, artık olgunlaşmak zorunda olduğunu düşünerek hayatına yön vermek isteyen bir erkeğin bakışından modern çağda ilişkilerin nasıl yaşandığını anlatmakla kalmıyor, erkeklerin neden "böyle davrandıklarını" da açıklıyor.
Müzik tarihinin en muhteşem parçaları eşliğinde hayatın ve ilişkilerin en karmaşık noktalarına yapılan son derece  eğlenceli bir yolculuk...

_____***_____***_____***_____

Yorumum: 

Nick HORNBY okumaktan çok keyif aldığım bir yazar. Bu nedenle bloğuma ilk onun kitabını eklemek güzel bir fikir gibi geldi.

Kitabımızın kahramanı Rob, 35 yaşında, iki arkadaşıyla birlikte bir plak dükkanı işleten, parlak bir kariyeri olmayan (belki de bunu istemeyen), kendini neyin mutlu neyin mutsuz edeceğinin farkına varamamış, biten ilişkisini (Laura'nın onu terk edişini) anlamaya çalışan bir adamdır...

Rob bu terk ediliş ile birlikte hayatını gözden geçirmeye başlar...

Bir erkeğin ergenlik öncesi, ergenlik dönemi ve yetişkinlik dönemlerindeki hayatı anlamlandırma şeklini, çevresindeki kişi ve olaylara bakış açısını akıcı ve eğlenceli bir dil ile okuyoruz.

"Erkek ne söyler, kadın ne anlar
" Erkek aslında ne ister, sonuçta ne yapar"
" Erkeğin hayali nedir gerçekte olabilecek olan nedir" ana fikirli bir roman desem yeridir...

Kitabın en çok beğendiğim şeyi mükemmel müzik seçimleri. Rob plak dükkanı sahibi olduğu için bol bol müzik içeriyor kitabın sayfaları. Mümkünse benim yaptığım gibi yapın, kitabı bahsi geçen şarkıların eşliğinde okuyun daha hoş olacağını garanti ediyorum.

Tek cümlelik bir özet yapmam istense şöyle derdim sanıyorum:

Elinizdeki bu kitap erkekleri anlayabilmek için bir erkek tarafından yazılmış ve bir kadının çevirisini mükemmel yaptığı, eğlenceli başucu kitabıdır :-)

Yorumlar