HERKES HERKESLE DOSTMUŞ GİBİ-BARIŞ BIÇAKÇI



Yayınevi : İletişim Yayınları
Sayfa Sayısı : 112
Arka Kapak Yazısı :
Tuhaf bir oyun oynuyor sanki insanlar. Birinin öyküsü sürüp giderken, bir hayat devam ederken, yanından geçen, oralarda bir yerde gezen bir başkasına, "öteki" hayatlara ilişiyor gözümüz, gönlümüz. en derin, en gizli, hem de en sıradan öyküler bunlar. Öyküler örüldükçe sesler, görüntüler, hareketler, insanlık halleri çoğalıyor. Hiçbir ses, hiçbir görüntü bir diğerini örtmeden, boğmadan, birbirine ilişmeden... Birbirine destek de olmadan.
Aynı zamanda bir Ankara romanı, bu... Sakarya Caddesi, Yüksel Caddesi, Tandoğan, Gar, Ulus, İsmet paşa Mahallesi, Kale, Bahçeli, 1.Cadde, Kumrular, Tunus, Tunalı, Kuğulu Park, Güven Park, Gençlik Parkı... Hiçbir insanın sıradan olmadığını gösteren öyküleriyle, sıradan insanlar...
Okudukça, körelmiş olan tüm duyargalarınızın yeniden hassasiyet kazandığını fark ediyorsunuz. Buna seviniyorsunuz. Çok seviniyorsunuz. o sevinçle baktığınızda içiniz de sızlıyor, bu dünyada her şey niye böyle diye...
Şair elinden çıkma bir roman. 

_____***_____***_____***_____

Yorumum: 

Eğer yanılmıyorsam bu  Barış BIÇAKÇI'nın ilk romanı. 2000 yılında yayınlanmış. 
Bu sebeple olduğunu düşündüğüm bir karışıklık var kitabın içerisinde. Bitirmek için oldukça inatçı davrandığımı söylemek isterim. Şimdiye kadar okuduğum 3. kitabı ve diğer ikisi kadar tutmadığımı üzülerek belirtiyorum.

Her zamanki gibi müthiş bir kitap ismi. Ve kitabın ana fikrini anlıyorsunuz ama karakterler o kadar birbirinin içine girmiş ki kimin ne zaman sahneye çıkıp konuştuğunu anlamak ve kitabın içerisinde mekan algısını yakalamak bana çok zor geldi. Bunda kitabın bölümlere ayrılmamış olmasının da payı olduğu kanaatindeyim. Hal böyle olunca kitaba ara vermek çılgınca bir hareket gibi geliyor.

Yine de tüm bunlara rağmen ilerleyen günlerde tekrar okuyacağım, umarım fikrim değişir.


Yorumlar